Aan het dwalen op de fiets.
Door: Kees
Blijf op de hoogte en volg Kees
02 Maart 2025 | Vietnam, Hué
Vriidag een eindje wezen fietsen. Wat meer dan de bedoeling was. Eerst naar de andere kant van de stad om te kijken of de nieuwe brug al klaar is. Nog niet. Toen terug voor een broodje en koffie. Wel eerst werken, moet verdiend worden. Je kunt hier rustig ergens een broodje kopen en dat oppeuzelen in een koffietent. Daarna terug naar het hotel. Kort bij, dus waarom niet even een ommetje maken. Links langs een zijarm van de rivier, dan kom ik bij een brug en kom ik weer terug op de weg naar huis. Leuk bedacht, maar er zit een vork in de rivier en de brug gaat over de rechterarm, niet de linker. Wist ik eigenlijk wel, was mij al eens eerder overkomen. Lang geleden hoor, maar toch, die ezel is verstandiger dan ik. Zodoende kwam ik een heel eind uit de richting, voor ik weer goed uitkom. Echt verdwalen doe ik niet. Mijn richtingsgevoel is niet zo slecht en ik ken de omgeving behoorlijk goed. Behalve dan, dat ik de vork was vergeten.
Waar ik terecht kwam, daar was ik al een aantal jaren niet meer geweest en het zag er totaal anders uit. Een complete nieuwbouwwijk was daar verrezen. Er wordt hier tegen de klippen op gebouwd. Huế is enorm gegroeid sinds de eerste keer dat ik hier kwam, al meer dan twintig jaar geleden.
Inmiddels fietste ik op een grote weg, twee maal driebaans. De infrastructuur is al berekend op nog meer uitbreiding. Dat is nu ook weer niet alles voor een ontspannen fietstochtje en ik raak alleen maar verder van huis. Ik kom dus op het idee af te korten door de nieuwbouwwijk. Kan ik die gelijk even bekijken. Alweer niet het beste idee. De eerste poging eindigt al na een paar honderd meter, de weg is op. De volgende poging is al niet veel beter, de weg is afgezet. Weg nummer drie werd al snel een modderpoel. Toch maar doorgezet, ik wist zeker dat ik in goede richting zat en weer terug had ik geen zin in. Het ging goed, met enig geluk hoefde ik niet van de fiets af. Al met al heb ik toch maar mooi een behoorlijk eind gefietst. Werd tijd ook, daar kwam de laatste tijd weinig van terecht.
De eerder genoemde nieuwe brug wordt de vijfde verkeersbrug. Het is al de derde brug die ik heb zien bouwen in de jaren dat ik hier kom. Helemaal helder is het mij nog niet hoe de nieuwe brug moet passen in de verkeersstromen. Aan een kant van de rivier kun je vandaar uitkomen op de noord-zuid-hoofdweg, maar op de andere oever kom je nergens. Wellicht dat er nog grootse plannen zijn?
De oudste brug, erg oud, vermijd ik de laatste tijd liever. Deze brug is vrij smal en nu er steeds meer auto's komen, gebeurt het regelmatig dat het verkeer vast staat op de brug. Sta ik met mijn fiets in de file. In de spitsuren mogen automobilisten deze brug niet gebruiken, het wordt tijd, dat dit voor de hele dag geldt. Die automobilist begrijp ik ook niet, tweehonderd meter verderop ligt een brede brug. Ipv vast te staan kun je met een klein stukje omrijden probleemloos doorrijden. De toename van het aantal auto's begint onderhand een probleem te worden. In Ho Chi Minh Stad leidt het al regelmatig tot een verkeersinfarct.
Recent is dat nog verergert doordat per 1 januari de verkeersboetes fors zijn verhoogd. Klinkt wat tegenstrijdig, maar nu stopt het gros tijdig voor het rode licht, slaat niet meer stiekem rechtsaf bij rood en vermijd ook niet de file's door over de stoep te rijden. Trouwens hier in Hue is rechtsaf meestal vrij, als je tenminste doorgang krijgt, wat vaak niet het geval is.
De boetes zijn na de verhoging echt stevig. Verhoudingsgewijs nog een stuk hoger dan in Nederland. Door rood rijden kost nu minimaal €150. Het minimum loon is €300.
Ik heb voor het eerst een echte scootmobiel gezien. Extra luxe met regenkap. Niet geheel overbodig hier. De meeste invalidenwagentjes zijn hier driewielscooters, of iets wat lijkt alsof een handig iemand het karretje heeft gebouwd, tegenwoordig wel electrisch. Tien jaar geleden waren het meestal vliegende hollanders.
Vorig jaar heb ik verteld over de nieuwe Vinfast 3, een electrisch auto. Die is behoorlijk populair. En, die leent zich kennelijk erg goed om te pimpen. Oortjes op het dak bevoorbeeld.
Ps vorige week vergeten te vertellen, mijn oog wordt steeds beter.
02 Maart 2025 - 08:23
Anke:
Hallo Kees ,fijn om te lezen dat je oog vooruit gaat
nu een week later zal het nog wel beter zijn
een lekker stukje fietsen is voor herhaling vatbaar geniet nog .
groet