U ziet er zo ontspannen uit.
Door: Kees
Blijf op de hoogte en volg Kees
16 Maart 2025 | Vietnam, Hué
Wanneer ik deze week in mijn stamtent een bamisoep naar binnen werk, wordt ik door een toerist aangesproken die aan de volgende tafel zit. 'Mag ik vragen, woont u hier.' Tja, dat kun je eigenlijk wel zeggen. 'Ik woon hier in de wintertijd, maar mag ik u vragen, hoe u dat idee kreeg?' Wat heeft mij verraden? 'U ziet er zo ontspannen uit.' Nou dat is leuk horen, was ik mij niet zo van bewust, maar het klopt wel. Anderzijds, kennelijk is toerist zijn een stressvolle bezigheid.
Hoe herken ik toeristen. Aan de kleding. Buitenlanders die hier werken, lange broek en overhemd. Ikzelf loop trouwens meestal ook in een toeristenoutfit. Wel heb ik vaak wat sneller een lange broek aan dan de meeste toeristen.
Als ze achterop een scooter zitten houden ze zich vast aan de beugel achter het zadel. Ik moet toegeven, dat heb ik zelf ook lang gedaan, maar tegenwoordig zit ik gewoon met een tandenstoker de restanten van het ontbijt (onderweg naar de koffie) tussen de kiezen uit te halen. Ook al heel ontspannen.
Naar de tafel kijken. In de grote uitgaansgelegenheid naast mijn hotel zitten slechts aan een enkel tafeltje toeristen. Wellicht willen er wel meer toeristen zitten, maar het is afgeladen. De tent is razend populair bij de lokale bevolking. Ik hoef de mensen niet te zien en alleen naar de tafel te kijken. Enkel drank op tafel, toeristen, kan niet mis, daar durf ik geld op te zetten. Als Vietnamezen uitgaan is het naast drinken ook altijd eten. Deze week ontkwam ik er niet aan, ik was onderweg naar bed, maar ik moest toch even aanschuiven. Even, als ik er langer dan even zit heb ik hulp nodig om overeind te komen van het kleuterstoeltje. Mijn knieën steken ruim boven het tafeltje uit. Ik zit dan ook dwars naast de tafel. Ik heb een biertje gedronken en wat geproefd van de inktvis. Heerlijk, geen wonder dat de tent populair is.
Nog een leuke over toeristen. 'Waar komt jij vandaan?' 'Nederland' 'Nederlander leuk, ik ken iemand in Nederland.' Er wordt een naam genoemd en ik wordt verwachtingsvol aangekeken. Dat heb ik al meermaals meegemaakt.
'Wat is je naam' 'Kees' dat blijkt dan onuitspreekbaar. Heb ik foefje voor, 'suitcase without the suit'. Werkt zo goed als altijd.
Ik moet opschieten. Zometeen is het tijd voor de F1. Gisteren zou de baas van mijn stamtent op tijd voor de F1 de TV aanzetten, maar toen het begon was hij in geen velden of wegen te bekennen. Heb ik het zelf maar uitgevogeld. TV is natuurlijk niet zo moeilijk, enkel uitzoeken welke afstandsbediening bij welke TV hoort, maar de zenders komen via IPTV. Vast niet legaal. Ik heb de keuze tussen zeker meer dan duizend zenders. Dat was dus wel even zoeken. De baas weet nu dat ik het kan en ik heb nu officieel toestemming.
Toch nog even een zijstapje, ik kan het niet laten. Financiële markten, daar werken allemaal heel slimme mensen, toch. Toen Trump de verkiezing won, was het gelijk hosanna op de beurs. Nu doet Trump wat hij voor de verkiezing nadrukkelijk heeft beloofd, dondert de beurs weer naar beneden.