Over auto's en koffie.

Door: Kees

Blijf op de hoogte en volg Kees

22 Februari 2026 | Vietnam, Hué

De eerste auto die mij hier deze keer opviel, was voor het vliegveld van Hanoi, waar ik zat te wachten op de bus. Een Maybach limousine stopte voor mij. Ik al denken da's een luxe bus, helaas. Wordt al jaren niet meer gemaakt, dus een leuke occasion. Maar toch, in Nederland al onbetaalbaar. Moet je in Vietnam zeker afschuwelijk rijk zijn.

Dat ik niet mocht instappen in de Maybach, heb ik alweer goed gemaakt. Er is tegenwoordig in Hue de 'Taxi Limo', een elektrische Vinfast 7, daarin kun je ook prima achterin zitten. Ik denk nog veel beter voorin, de volgende keer eens proberen. Een ietsje duurder, maar dat is hier wel te overzien. Met de taxi naar mijn vrienden, 2,3km, €1,- tot €1,20. De prijs van een koffie in een dure tent. Met de taxi was hier altijd al niet duur, maar sinds de komst van de electrische Vinfast-taxi's is het nog goedkoper geworden. Volgens mij zijn het zzp's (het werkt als een Uber), die denk ik de auto's huren van het Vin-conglomoraat. Vin, van de rijkste man van Vietnam. Ben eigenlijk wel nieuwsgierig waarin hij zelf rijdt, of zich laat rijden. Misschien zat hij wel in de Maybach.

Nu ik toch het opstapje naar auto's heb, kan ik mooi de stand van zaken weer eens bijwerken. Volgens mij is de Vietnamees met geld nogal mode gevoelig. Toen zo'n twintig jaar geleden de rijke Vietnamezen auto's begonnen te kopen, was het enkel Mercedes. Een tijd helemaal uit het straatbeeld verdwenen, maar tegenwoordig zie ik ze weer steeds vaker. Daarna werd het Audi, die zie ik helemaal niet meer. Oeps, de inkt is nog niet droog of ik zie een Audi. Maar het blijft bij die ene. De laatste jaren waren grote Amerikaanse pick-ups in de mode. Zie ik nog wel met enige regelmaat, maar duidelijk minder. Ik denk dat ze erachter zijn, dat zo'n auto wel stoer is maar wat moet je met een laadbak die je nooit gebruikt. Nu zijn gezinsverhuiswagens (mpv's) het summum. En als je het kunt betalen een echt bakbeest en flink hoog op de wielen. Zo één waar ik niet overheen kan kijken en een gemiddelde Vietnamees een opstapje nodig heeft en een hele grote familie Vietnamezen in past.

Wat minder bakbeest maar ook wel leuk is een Peugeot 3008 en af en toe een 5008. Liefst rood, een andere kleur is vast meerprijs. Is pas van de laatste paar jaar. Vroeger nooit gezien, maar nu een succes. Toch nog een auto die de Europese eer hoog houdt.

Voor de minder rijke , zeg maar de bovenmiddenklasse, de normalere Toyota, Mazda en Kia. Tegenwoordig begint ook al de laag eronder (kleinere) auto's te kopen. Ook enkel Japanse en Koreaanse modellen. En sinds een jaar de electrische Vinfast 3, in korte tijd heel populair. De welvaart neemt duidelijk toe.

Ps, De bovenlaag hier is ook in Nederland rijk, maar de middenklasse in Vietnam is nog geen vergelijk met die in Nederland.

In het straatbeeld is de toename van het aantal auto's al behoorlijk merkbaar. Zelfs ik op de fiets schiet nu minder op. In de stad is een auto nauwelijks bruikbaar. Hooguit rijdende chicanes voor de scooters. Ondanks de drukte zie ik geen auto's rond rijden met een deuk. Ook ondanks, op het eerste gezicht, het chaotische verkeer, zit er toch wel systeem in en wordt er door de meesten erg voorzichtig gereden. Tijdens Tet waren er de nodige alcoholcontroles, scheelt ook een slok op een borrel. Juist daar waar het rustig is, moet je goed opletten. Altijd wel iemand die flink gas geeft. Buiten de stad is het ook oppassen geblazen. Daar waar de vrachtwagenchauffeur vindt dat zijn grote claxon het recht op voorrang betekent.

Van auto's naar koffie. Ook al modegevoelig. Er komen steeds meer luxe koffiezaken. Zoals het chalet waarover ik vorige week heb verteld. Pas een week open, maar de 'place to be'. Het is nieuwjaarsvakantie en dat betekent dat zo ongeveer de hele stad 's ochtens ergens koffie wil drinken. En nu wil dus iedereen naar de nieuwste zaak. Mijn vrienden wilden er ook heen. Toen zij de scooter parkeerden keek ik vast even binnen. Een enorme rij om te bestellen. In een luxe zaak moet je dat bij de counter doen. Het wordt nog wel naar je tafel gebracht. Ik ben maar snel naar mijn vrienden gelopen. Op naar de volgende luxe zaak, dertig meter verderop. De hele straat telt wel tien koffiezaken, maar deze twee zijn wel de meest luxe. De volgende pas een jaar open en vorig jaar de 'place to be'. Nu nog erg rustig. Nu nog. Twintig minuten later ook vol. Allemaal eerst naar de nieuwste zaak en van armoede hier maar heen. Van horen zeggen dat beide zaken van de zelfde eigenaar zijn. Dat is een mega-investering geweest, dus ook al een Vietnamees van de buitencategorie. Wat voor auto zou hij rijden. Misschien wel de Lexus die ik gisteravond zag.

Ik ben al zo ingeburgerd dat ik ook een Kumquat koop om op mijn balkon te zetten. Een boompje met citrusvruchten, heel erg Tet. Volgens de werkster had ik goede zaken gedaan, €6,50.

Tet zit erop, morgen begint het normale leven weer. Zal een verademing zijn. Was het in de weken voor Tet al heel druk, de afgelopen week was het druk, druk, druk. Zoals al gemeld 's ochtends naar de koffie, dan ergens op visite en 's avonds ook nog ergens naar toe. En dan kennelijk liefst met de auto. De grote uitgaansgelegenheid naast mijn hotel, is normaal al elke avond druk, maar nu meer dan vol. En dat is een understatement. En foto's maken, te pas en onpas. Bij de speciale fotospot in de koffiezaak, maar ook je kinderen midden in de bloemen zetten en maar knippen. Over de afrastering voor die nog mooiere foto.

Laat ik nu zojuist een mooie nieuwe Audi zien, een Q7. Wellicht weer de nieuwe mode.

Het begint er aardig op te lijken dat Go Ahead Eagles volgend jaar de rijkste club in de KKD is. Vandaag toch maar een keer winnen.

• 22 Februari 2026 - 08:53

Jaap: