Mid-Herfst-Festval
Door: Kees
Blijf op de hoogte en volg Kees
01 Oktober 2023 | Vietnam, Hué
Afgelopen vrijdag was het Tết trung thu, het mid-herfst-festival. Van orgine een oogstfeest eeuwen geleden overgewaaid uit China. Hier in Vietnam is het tegenwoordig een kinderfeest, of wellicht was het. Ik heb het al meerdere keren meegemaakt. Kinderen krijgen cadeautjes passend bij het feest zoals maskers en lampionnetjes. Daarmee gaan ze straat op, maken flink kabaal en krijgen hopelijk nog wat. Onderhand kan ik het buurjochie wel schieten. Hij heeft een echte trom gekregen en oefent al ruim een week en kennelijk hoeft hij niet vroeg naar bed.
Dit jaar was het feest behoorlijk anders dan ik het in eerdere jaren heb gezien. Laatste keer was pre-covid. Meestal werd ik er door verrast, maar nu wist ik het al ruim van te voren. Volop aandacht in het nieuws, horecazaken werden versierd, nooit eerder gezien, en ik zag al wel een week van te voren leeuwendansen(1) op straat. En dan geen kinderen maar pro's. Die gaan winkels en bedrijven af en tegen betaling krijg je een dans voor en in je zaak en als het goed is, leidt dat tot voorspoed. Een heel luxe en dure karaoketent een straat verderop had een topgroep ingehuurd. Die konden de drakendans op palen, een paar meter in de lucht, redelijk spectaculair. Ook met vuurwerk, is meerprijs.
Maar de kinderen zijn niet vergeten. Vorige week zaterdagavond, liepen de lagere-school-leerlingen achter de leeuwendansers en trommelaars in optocht door het centrum. De buurjongen is nu (gisteravond) ook weer bezig. Een heel stel kinderen om hem heen, zelfs een paar met een leeuwenmasker. Da's tenminste zoals het hoort. Het is hem vergeven, per slot is het Tết trung thu.
Wat ik ook niet wist, is dat mooncake bij het feest hoort. Dat is een heel stevig gevuld cakeje. Vele Vietnamezen vinden ze te duur. Ze zijn zeker voor hier ook wel prijzig. De prijs varieert van 2 tot 5 euro, afhankelijk van de vulling, maar daar staat tegenover dat de cakejes zo machtig zijn, dat je ze gerust in vieren kunt delen. Je kunt het in luxe geschenkverpakking krijgen om cadeau te geven. Heb ik dus mijn vrienden blij bemaakt, zeker hun dochter was blij. Zelf heb ik er een paar van het hotel gekregen.
Echt Vietnamees, een hoog aangeschreven merk mooncake heet Kinh Do, een stuk goedkoper is Kido.
Een aantal maanden geleden stond er een zeer lovend artikel over een broodjeszaak in Hoi An in de krant. Als je in de buurt was, moest je daar zeker heen. Deze zaak was ook al eens door Antony Bourdain, een beroemde Amerikaanse TV-kok, de hemel ingeprezen. Vietnamezen en toeristen stonden er in de rij. Zeker 2.000 broodjes per dag. Nu is de zaak gesloten. Twee weken geleden belanden er 140 mensen in het ziekenhuis na een bezoek en nog veel meer ziek. Ik ken zelf iemand die ziek is geworden. Eerst werd nog gedacht dat de zaak iets besmets had ingekocht, maar na testen bleken zo ongeveer alle ingrediënten besmet te zijn. Er mankeerde dus wel iets aan de hygiëne in de keuken. De zaak moet nu van de overheid 5 maanden dicht blijven en krijgt een boete van ruim 4.000 euro. En dat is hier een stevige straf en boete. Zo kan het verkeren, in een dag van de hemel in de hel. Het zal niet meevallen de zaak weer op te bouwen.
Ik ben behoorlijk trots op mijzelf. Omdat het regende nam ik een taxi naar mijn vrienden. De chauffeur wou de normale route nemen, maar ik weet dat daar aan de weg wordt gewerkt. Er wordt niet voor gewaarschuwd en een omleidingsroute staat dan ook niet aangegeven. Ik heb hem dat duidelijk kunnen maken en hem gewezen hoe hij diende te rijden, linksaf rechtsaf etc, in het Vietnamees! Volgens mij verstond chauffeur ook wel wat Engels, maar hij vondt het veel te leuk hoe ik mijn best probeerde te doen.
(1) ik noem het leeuwendans omdat jullie dan vermoedelijk wel weten wat het is. Het is echter een Kỳ Lân, een mytisch dier.
03 Oktober 2023 - 12:59
Alexandra:
De naam van de kok was Anthony Bourdain:
"Vietnam. It grabs you and doesn’t let go.
Once you love it, you love it forever."
04 Oktober 2023 - 11:03
Jacky Van Dijk:
weer een leuk , mooi “verslag” lees het met veel plezier Kees fijne dagen . Groet Jacky