Kleding en het internet.
Door: Kees
Blijf op de hoogte en volg Kees
30 November 2024 | Vietnam, Hué
Ook Vietnam vindt Temu en Shein een probleem. Zelfs voor een lage-lonen-land als Vietnam is er niet tegenaan te concurreren. Ik kijk nooit op deze sites, dus hoe goedkoop ze zijn weet ik niet. Wel heb ik een redelijk idee wat de prijzen van kleding in Vietnam zijn. Daar kan de Wibra niet tegenop. Als deze Chinese webshops daar nog ruim onder kunnen, doet het mij toch wel afvragen waarop is bezuinigd. Nota bene de lonen liggen in China gemiddeld hoger dan die in Vietnam. Dan staat kwaliteit vast niet in het woordenboek.
Recent heeft de overheid op de bekenste markt van Ho Chi Minh nog een heleboel (waarschijnlijk Chinese) namaak in beslag genomen. Ik weet al sinds jaar en dag dat die rommel daar te koop is, maar nu is er dus ingegrepen.
Voor de Vietnamese overheid is er een bijkomend probleem met de Chinese webwinkels. Deze bedrijven houden zich niet aan de wet. O.a. als je hier verkoopt, moet je hier belasting betalen. Maar dat gaan ze oplossen. Voortvarend deze keer. De overheid heeft gedreigd de websites op zwart te zetten. Lijkt mij een probaat dreigement.
Hoewel het internet hier behoorlijk open is, veel opener dan bijvoorbeeld in China, kan de overheid dat wel. Je zou wellicht denken logisch in een communistisch land, maar dat doen ze nauwelijks,ik ken maar één site die is geblokkeerd. Dat is de BBC. Die heeft ze kennelijk ooit ernstig op de ziel getrapt, want die staan al jaren op zwart.
Op de tv is de BBC wel te zien. Net als andere internationale nieuwszenders, Deutsche Welle, France 24, NHK (Japan), Arirang (Koreaans) en CNN. Ik kan dus goed op de hoogte blijven. Wel worden alle buitenlandse zenders met 10 minuten vertraging doorgegeven. Blijkbaar zijn er ambtenaren die moeten voorproeven. Ik heb wel eens gezien dat in beeld stond, dat deze uitzending niet geschikt is. Komt niet vaak voor, maar nu valt mij op, dat bij CNN en de BBC het beeld om de haverklap voor korte tijd wordt weggedraaid. Lijkt telkens tijdens de reclame. Gelukkig verschijnt er sinds deze week ook een verklaring in het Engels in beeld. Ze voldoen niet aan de Vietnamese advertentieregels. Op Deutsche Welle zag ik een overheidsspotje die wel door mocht. 'Buitenlanders kom in Duitsland werken, grote kansen' (ietwat vrij vertaald). Een wat andere benadering dan bij ons.
PS Vanochtend nog een docu over Vietnam op de BBC gezien, kon dus wel de goedkeuring krijgen. Over een Amerikaanse Vietnamees die zijn roots zocht. Vader Amerikaans soldaat in de Vietnamoorlog
Zonet heb ik gesteld dat het internet behoorlijk open is. Dat betekent niet dat het vrijheid blijheid is. Er is een wet in de maak die sociale-mediabedrijven verplicht het telefoonnummer te controleren. En een telefoonnummer staat op naam, geen prepaid, tenminste zo hoort het. Nog een nieuwe wet, je bent verantwoordelijk voor de inhoud die je deelt. Valt wel iets voor te zeggen. Pas heb ik nog gelezen dat veel mensen links delen, zonder het artikel zelf te hebben gelezen. Enkel op basis van de kop.
Om nog even terug te komen op de goedkope kleding. Ook dure kleding is hier tegenwoordig wel te koop. Een aantal jaren geleden moest je hiervoor speciaal naar Ho Chi Minh of Hanoi. Nu zijn er ook in Hue een handvol dure winkels te vinden en, zoals pas gemeld, in het gloednieuwe winkelcentrum.
Deze week daar zelf nog een keer naar toegeweest. Black Friday hè. Ik wilde kijken of ik een trui kon vinden. Deze week was het wat frisjes, vanavond is het zelfs maar 21°. Winterse toestanden. Gelukkig is de voorspelling voor de volgende week alweer beter. In mijn maat is de spoeling wel wat dun, maar ik leek een trui te hebben gevonden in mijn maat, die mij ook nog aanstond. Echt merk en liefst 50% korting. Helaas, bleek op een vreemde manier toch niet te passen. Ik kon de handen niet door de manchetten krijgen?? Speciaal voor een uit de kluiten gewassen Vietnamees met heel kleine handen?
Daarna bij de Ecco naar binnen. Ik zag een paar mooie sandalen die ik in Nederland nogal prijzig vind. Dus, 'hoeveel kost het?' 'Goh, U spreekt Vietnamees.' Mijn dag was weer helemaal goed. Nou, de prijs bedierf die goede dag snel. Om een rolberoerte van te krijgen. 5 miljoen dong, 185 euro. En dan ook nog geen Black Friday korting. Bijna twee maal de prijs in Nederland. Helaas, dat is te duur. Volgens mij waren de winkelmeisjes dat wel met mij eens.
Ps Deze week haalde de 3-3 van Feyenoord ook hier de krant.
Nog een ps, Het stukje is wat eerder dan normaal, morgenochtend ga ik op visite.
30 November 2024 - 14:25
Anke:
Hallo Kees,
Laat je morgen lekker verwennen we zijn allemaal wel gek op een koopje,
maar het moet ons wel aanstaan
voor straks een goede nachtrust.