Zwart is nu wit
Door: ks
Blijf op de hoogte en volg Kees
29 Maart 2015 | Vietnam, Hué
Die dure auto's zijn van de bezoekers van de disco tegenover mijn hotel. Die is ook wat uit de mode, nog steeds druk en er komt nog steeds een enorm kabaal uit, maar bij de echt dure jongens toch wel wat uit de gratie. Een jaartje geleden stonden er elke avond dure auto's in de straat. Dat is nu gereduceerd tot een keertje in de week. Volgens mij wordt deze disco nu wat geassocieerd met het verkeerde volk. Er staat ook zeven man beveiliging voor de deur. De dure auto's staan nu om de hoek in de volgende straat voor een nieuwe tent, een soort biergarten. Dat is nu 'the place to be'. Elke avond druk.
Onderhand zie ik ook steeds meer goedkope auto's op de weg. Vijf jaar geleden was het aandeel van deze auto's zo ongeveer nul. Enkel de echt hele rijken hadden toen een auto. Nu zie ik Kia's en Chevrolet (die uit Korea). Van die vreselijk saaie modellen, maar wel wit. De kleine auto's die bij ons zo populair zijn, zie ik hier nog maar weinig. Juist de goedkope auto's zijn meestal een sedan. De tussencategorie rijdt Toyota Landcruiser o.i.d., deze mag zilvermetallic zijn, of zo'n 'fast en furious' model maar dan in wit. De laatste waarschijnlijk van jonge mannen met teveel geld.
Dit is toch wel een duidelijk teken, dat de welvaart in Vietnam toeneemt. Niet enkel het autobezit, maar ook het feit dat men het geld heeft, om naar een dure disco te gaan. De biergarten is geloof ik wel goedkoper dan de disco, maar altijd nog een heel stuk duurder dan ergens op de stoep een biertje drinken. Ik moet zeggen geloof ik, omdat ik in beide niet kom, de disco niet vanwege het oorverwoestende kabaal (en dat is geen overspanning mening van een bejaarde) en de biergarten ben ik nog niet aan toegekomen.
Er komen ook steeds meer luxe koffiezaken, waar je een dure, 30.000 dong(1,25), cafe-macchiato met een duur gebakje, ook 30.000, kunt krijgen. Kort geleden is in de hoofdstraat een hele grote koffietent geopend. Geen gebrek aan klanten. Voor velen hier zal een bezoek aan zo'n zaak er nog steeds niet in zitten, maar er is tegenwoordig toch wel een grote groep die dit wel kan en wil betalen. Zeker jongeren hebben het geld er voor over.
De zaken waar ik het over heb, zouden op een goede lokatie in Nederland zeker niet misstaan. De disco dient het volume wat de reduceren, maar het is verder een luxe tent. De nieuwe koffietent zit op een plek, waar een aantal jaren geleden winkeltjes en restaurantjes zaten bestaande uit drie muren een golfplaten dak en een traliehek aan de voorkant. Tussen de koffietent en een nieuwe moderne modewinkel ingeklemd zit er nog een, een restaurantje. Ziet er nog net zo uit als tien jaar geleden. Dat viel toen niet op, maar nu komt het wel erg triest over. De eigenaressen, twee zussen, hebben al die jaren niets aan hun zaak veranderd. Toen werden ze in de toeristengidsen genoemd, maar ik twijfel zwaar of ze daar nu nog instaan. Alhoewel toentertijd was het vast ook al niet vanwege de exquise cuisine, maar vanwege de coleur locale. En dat laatste mankeert er nog steeds niet aan.