Nha Trang
Door: KS
Blijf op de hoogte en volg Kees
15 December 2013 | Vietnam, Nha Trang
Afgelopen zaterdag ben ik daarom maar wat vroeger dan gepland naar Nha Trang gegaan. Daar is het ook winter, maar winter in Nha Trang is altijd nog vijfentwintig graden en veel minder regen dan in Hue.
Ik denk dat in Nha Trang en thermometr niet lager hoeft te kunnen aangeven dan twintig graden.
Warm of koud is natuurlijk subjectief. Als ik 's ochtends naar het strand ga, vraagt de hotelreceptioniste of het water niet veel te koud is om te zwemmen.
Het is niet meer zo warm als een paar maand geleden, maar ik vind het wel meevallen en met mij de vele Russen die hier zijn. Het is ongetwijfeld hier een stuk warmer dan in Siberie.
Het is onderhand zo Russisch hier dat ik dagelijks wel een paar keer in het Russisch wordt aangesproken. Ik zie er volgensmij toch niet erg Slavisch uit. Ik denk dat ik negen van de tien keer wel zie of het Russen zijn.
Ik krijg op straat ook foldertjes die geheel in het Russich zijn. Ik zat pas nog op een terras naast een reclamebord in het Russisch. Een aantal keren werd ik door Russen aangesproken, met neem ik aan vragen daarover. Ik kan dan slechts het universele niet-begrijpen-gebaar maken. Hierdoor was ik wel geintigreerd door het bord. Zover ik er in eerste instantie uit opmaakte, kost iets 21.000 dong per y.e. Dat is gelijk een dollar. Na wat verder puzzelen heb ik bedacht dat y.e dollar betekent, wellicht yankee euro. Later heb ik toch wat navraag gedaan en het gaat om excursies. Ze lijken mij wel wat duur, maar wellicht zijn ze inclusief luxe diners.
Mijn favourite kroeg in Nha Trang is verbouwd. Het is wat ruimer en het ziet er een stuk beter uit. Maar niet enkel verbouwd. Was het voordien een zaak die wel wat op het randje was, nu is het zeker weten een animeertent. Op zich vind ik dat best wel aardig, maar voordien was het de plek waar ik voor de zaak zittend een heerlijk rustig biertje kon drinken en het gebueren op straat kon bekijken. Nu heb ik daarbij continue gezelschap van een dame, die liever heeft dat ik naar binnen kom. Waarschijnlijk nodeloos om te melden, dat ik nu per bezoek ook beduidend meer geld kwijt ben.
Ik verblijf nu in een hotel waar ik nog niet eerder ben geweest. Van een andere toerist had ik de tip gekregen. Volgens het visitekaartje is het een tweesterrenhotel. Wellicht is het dat ooit geweest, maar dat is we enige tijd geleden. Ik denk dat de sterren nu staan voor achterstallig onderhoud. Het visitekaartje is trouwens ook minstens vijf jaar oud. Toen is voor alle Vietnamese nummers een drie gekomen en dat staat nog niet op het kaartje. Te duur om nieuwe te laten drukken.
De kamer is heel redelijk en ik betaal nog minder dan zevenenhalve euro per dag. Dat is de goedkoopste kamer die ik hier ooit heb gehad. De concurrentie is hier wel erg groot. En na klagen bij de receptie heb ik nu ook warm water. Ik ben dus best tevreden. En het strand is aan de overkant van straat.
Normaal ga ik elke ochtend zwemmen, maar gisterochtend ging de zee behoorlijk tekeer. Er stond zelfs een bordje niet zwemmen op het strand. Ik had toen tijd om met de buurvrouw te praten, die was ook niet naar het strand en had de was maar gedaan in de badkuip en was bezig die op te hangen op het balkon. Buurvrouw is al ruim in de zeventig en staat ook geregeld op het balkon te roken. Ze is met zoon of dochter (neem ik aan). Ze sprak Vietnamees, maar het waren de bekende vragen. Ben je alleen?, heb je geen vrouw? Ongetwijfeld heeft ze nog wel iemand in de familie.
Hoe help je een boot naar de vaantjes. Nou je neemt een grote zware speedboot, met daaraan een grote zware buitenboord moter. Die laat je dan te water op een trailer aan een lier zonder slipkoppeling, zonder dat niemand duidelijk de leiding heeft. Dan laat je tien kleine Vietnamezen aan de boot hangen, die al snel het gewicht niet kunnen houden en vervolgens rijdt de boot met een razende vaart het strand af het water in. De buitenboordmotor die al vast, heel handig, naar beneden was gelaten, ploegt zich helemaal vast in het zand en scheurt nog net niet helemaal van de spiegel. Daarnaast was de trailer krom. Ik schrijf dit ietwat sarcastisch omdat het haast wel mis moest gaan. Ik stond al van het begin te kijken met de gedachte dat ze dit toch niet erg handig deden. Gelukkig hebben ze meer boten.
Morgen ga ik naar Sai Gon.
15 December 2013 - 20:37
Hans:
Dag Kees,
volgens mij zit het er nu al weer bijna op. Over tien dagen is het kerstmis en ben je weer thuis.
Bedankt voor je wekelijkse reisverslagen. Ik wens je een goede reis.