Rutte was op visite.
Door: ks
Blijf op de hoogte en volg Kees
11 April 2019 | Vietnam, Ho Chi Minhstad
Op mijn hotelkamer in Saigon hangt boven het voeteneinde van mijn bed een redelijk grote, 40 inch, TV aan de muur. Wellicht een verkoopargument, kamer voorzien van ..... Voor mij was een kleine TV een beter idee geweest, dan had het beeld er wellicht nog mee doorgekund. Vermoedelijk hangen alle TV's in het hotel aan één kabel.
Ook heeft het hotel denkelijk het goedkoopste kabelpakket dat te krijgen is in Saigon. Ik neem tenminste aan, dat er in Saigon wel enige keuze is. Had ik in Nha Trang in ieder geval nog France24 voor het nieuws, hier zit niet één internationale nieuwszender in het pakket. Wel kwam ik door mijn speurtocht naar een nieuwszender ineens Mark Rutte tegen. In het Nederlandse nieuws op het web was ik het nog niet tegengekomen. Mark Rutte was hier deze week twee dagen op staatsbezoek. In goed Nederlands heet dat een handelsmissie. Op een Vietnamese zender was in het nieuws een uitgebreid verslag, zeker 10 minuten, van dit bezoek. Helaas oversteeg dit wel heel ruim mijn kennis van het Vietnamees, dus diende ik mij te beperken tot plaatjes kijken. Rutte mocht beginnen met de erewacht te inspecteren. Dat ging toch wat stijfjes en lijkt hem niet zo te liggen. Dat is dan in mijn ogen een goede eigenschap. Nederland is de grootste Europese investeerder in Vietnam. Zo'n gast mag je rustig met enige egards onthalen, maar om daarvoor nu het leger te laten uitrukken, bombastische flauwekul.
De VS is een handelsoorlog met China begonnen. Het doel van dat conflict is banen terug te brengen naar de VS. Nou, wellicht dat nu banen verdwijnen in China, maar die verhuizen vooralsnog niet naar de VS. Grote bedrijven verplaatsen nu de productie (deels) naar o.a. Vietnam. Deze beweging was trouwens toch al een aantal jaren aan de gang, de salarissen in China werden al veel te hoog om nog een lage-lonen-land te zijn. Hoe dan ook, de Vietnamese economie groeit al jaren stevig en Nederland zal Nederland niet zijn, als ze dan niet graag vooraan staan.
In Vietnam hebben de politie, het leger en de politiek allemaal een eigen TV-zender. Die hebben, neem ik aan, wat kwalitatief verantwoordere uitzendingen dan de commerciële TV. Op een van die zenders had ik het programma over Rutte gevonden. Ik weet niet of deze zenders veel worden bekeken, maar ik denk het niet. Deze zenders zitten helemaal achterin de zenderlijst. Ik heb vanochtend, bij het wakker worden, nog wel genoten van vrolijke op muziek huppelende soldaten op de legerzender.
Een van de Nederlandse investeerders in Vietnam is Heineken. Al jaren hier prominent aanwezig. Nu komen ze hier ook met Amstel. Zal de Nederlandse hulp met watermanagement wel zijn.
Mijn bezoek aan Vietnam loopt nu ook op zijn eind. Morgenochtend in alle vroegte naar het vliegveld, om drie uur gaat de wekker. En als dan de piloot niet verdwaald, ben ik morgenavond weer thuis.